2010. június 20., vasárnap

Foci VB

...ami mindenkit lázban tart még pár hétig. Legalábbis azokat, akik szeretik a focit vagy az országuk részt vesz a vb-n. Na az előbb említett okok hiánya miatt engem egészen eddig kicsit sem érdekelt a foci és a vb-n is általában csak a döntőt néztem meg, de itt Brazíliában még nekem is sikerült elköteleződnöm eme csodás sport (hahahaaa :D) mellett. Bár - ahogy Ágnes szokta volt mondani - még most is a meccs végi mezcserét várom a legjobban! ;)

Az, hogy foci, teljesen új értelmet nyert számomra Brazíliában. Itt az emberek fociznak éjjel-nappal, utcán, focipályán, iskolában, favellában, cipőben, mezítláb...a kulcs az egy darab labda, a többi részletkérdés. A foci vb pedig...hát, megpróbálom leírni, de ezt képtelenség elmesélni, tapasztalni kell.

Az összes brazil ismerősöm mondta előre, mennyire őrült lesz Brazília a vb alatt, de ezt még álmaimban sem mertem volna gondolni. Mindenhol sárga és zöld cuccokat lehet kapni, a város tele van duda és zászlóárusokkal, de minden egyéb dolgot meg lehet venni brazil színekben, amit csak el tudtok képzelni. Az összes bolt/étterem/kórház/önkormányzati épületek/lakóházak/metróállomások, szóval minden fel van zászlózva és "focilabdázva". Nagy kivetítők vannak a városban mindenhol, amik nem csak a brazil meccsek alatt működnek. Például Av. Paulista-n este a játékosokat mutatják be.




Az éttermek és bárok nagyon fel vannak készülve a meccsekre és az ebből származó hatalmas bevételre. A brazil meccsek alatt szinte sehova nem lehet bemenni ingyen, sőt a legtöbb helyen viszonylag magas belépőért 90 perc foci mellett 90 perc open bar, azaz korlátlan fogyasztás vár mindenkit (ez mondjuk többnyire csak sör, szóval szerintem nem éri meg...). Az emberek már a meccs napján reggel megőrülnek, én 6 órától aludni sem tudtam a hangzavartól. Mindenki brazil pólóban van, és vuvuzelázik megállás nélkül. Ez a vuvuzela élőben is éppen olyan idegesítő, mint a tvben lehet hallani a meccsek alatt, egyszerűen szörnyű.

A legdurvább az, hogy a vb brazil meccsei alatt senki sem köteles dolgozni Brazíliában. A vállalatoknak és boltoknak előre bele kell kalkulálniuk az üzleti tervükbe, hogy ezekben az órákban senki nem dolgozik. És ez így igaz, 3:30-kor kezdődött az első meccs, 3 órakor minden bezárt azokon az éttermeken és bárokon kívül, ahol lehetett nézni a meccset. Elképesztő, hogy ilyen van, azért ezt Európában nem lehetne megcsinálni :D Persze az emberek kötelesek ledolgozni a focimeccs miatt elvesztett órákat, vagy levonhatják a szabadságukból is. Egyedül a tömegközlekedés nem áll meg ilyenkor, déltől Sao Pauloban a tömegközlekedési társaság a teljes buszflottát munkába állítja annak érdekében, hogy az emberek biztosan időben eljussanak oda, ahol a meccset nézni szeretnék.

Mi az első meccset (Brazília vs. Kórea) Ferdinand lakásában néztük kb 40-en. Ő aznap utazott haza, szóval az egész kevésbé szólt a vb-ről, mint a búcsúzkodásról, de így is nagy élmény volt. Velünk nézte a meccset kb 25 brazil is, akik teljes odaadással és hatalmas sörmennyiséggel figyelték az eseményeket, még csak beszélgetni is alig beszélgettek egymással :D A meccset egyébként Kassai vezette. Mikor én ezt megláttam, nagyon megörültem és a brazilok pedig nagyon kinevettek. Közölték, hogy nem az a nagy dolog, ha játékvezetőként képviseltetve van az országom, hanem ha az egész csapat ott van és teljesít. Öntelt latinok, de azért valahol igazuk van! :)





A második meccset (Brazília vs. Elefántcsontpart) egy bárban néztük. Fogalmam sincs, mennyien voltak, de nagyon-nagyon sokan. Vila Madalena-ban van ez a bár, ahova mentünk a cserediákokkal. Ez a negyed Sao Paulo bár és étterem negyede, szóval az utcák tömve voltak emberekkel és minden bár előtt hosszú sorok vártak a bejutásra. Brazília lőtt 3 gólt, volt verekedés és Kaká is kapott egy piros lapot az elefántcsontparti színészkedés miatt, szóval élmény volt ennyi brazillal együtt nézni a meccset. :D A himnuszt lelkesen elénekelték, majd az elefántcsontparti himnusz alatt a bár samba zenekara teljes hangerővel terelte el a figyelmet. Minden gólnál 10 percig ünnepeltek, erről van is egy videó lejjebb. Sajnos a bár csak egy nagyon pici része látszik (mi az emeleten voltunk), de a hangulat valamennyire átjön így is.

A következő meccs pénteken lesz. Azt a belvárosban szeretnénk megnézni, ahol óriáskivetítőn több ezer ember nézte együtt ma is a meccset. Nemzeti ünnep itt most majdnem minden nap :D



ui.: A következő foci vb egyébként itt, Brazíliában kerül megrendezésre 2014-ben. Már most mennek a tárgyalások a favella vezérekkel a bűnözés visszaszorítása érdekében (ez nagy kihívás lesz...:), és viszonylag sikeresnek bizonyulnak. Véleményem szerint Brazíliának még sok problémát meg kell oldania, hogy alkalmas legyen egy vb-nek otthont adni, de ha ez Dél-Afrikának sikerült, akkor itt is menni fog. Itt vannak a stadion tervek, érdemes vetni rájuk egy pillantást:

http://www.youtube.com/watch?v=vG5XQRfJOo8&feature=related

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése