2010. május 17., hétfő

Virada Cultural Paulista 2010


Virada Cultural Paulista egy 24 órás kultúrális rendezvény Sao Paulo belvárosában. Teljesen ingyenes, a város által szervezett, nagyon színvonalas fesztivál. Egyáltalán nem szponzorált, számomra elképesztő, hogy ilyen rendezvény megszervezésére a város önerőből képes. Összesen körülbelül 30 színpadot állítottak fel, és mindenhol más-más stílusú zene szólt a komolyzenétől a legkeményebb rave partyig. Méreteiben szerintem volt olyan kb, mint a Sziget.

Virada Cultural szombaton este 6kor a Buena Vista Social Club (Kuba) előadásával kezdődött. Teljesen sötét volt a színpad, de lehetett hallani, hogy valaki harmónikázik. Kb fél perccel később reflektorral megvilágítottak egy lányt, aki két magas épület közé kifeszített kötélen hintázott és közben harmónikán játszott. Fantasztikus volt, sajnos videót azóta sem találok róla. Egyébként ezt a kifeszített kötelet minden előadás alatt használták a későbbiekben is (pl. volt egy artista lány, meg egy boszorkány is, akit lelógattak a kötélen és úgy ment a söprűjén).

Utána elmentünk egy modern tánc előadásra, ami túl modern volt és nem nagyon értettük :), így hamar ott is hagytuk. Egész este mászkáltunk össze-vissza, voltunk Céu-n (Brazília), The Temptations-ön (USA), és még sok másféle koncerten, amiről fogalmam sincs, hol és mi volt (valaki lenyúlta a programfüzetem és as térképem:), de nagyon jó volt!

A belvárosról tudni kell, hogy az egyik legveszélyesebb része Sao Paulonak. Ezen persze nem segít, hogy több millió ember jön még ide (nem tudom, mennyire látszik a képen, de az ott mind ember), így nagyon durva biztonsági intézkedések voltak...és még így is többünket kiraboltak (engem nem). A legérdekesebb az volt, hogy az egész belváros felett körözött pár helikopter hatalmas reflektorokkal. Az egyik szőke finn lány épp a reagee színpadnál táncolt, amikor a reflektor megállt felette és fél percen belül 4 rendőr volt ott. Közölték vele, hogy ez egy szőke külföldi lánynak nagyon veszélyes helyszín, szóval el kell mennie innen. És el is vezették egy másik színpadhoz. Hát igen, Sao Paulo...

Egészen vasárnap hajnal 5ig bírtuk, amikor is feladtuk az előző napi éjszakázásból eredő fáradtság után (akkor reggel 8kor feküdtünk le :) és elmentünk haza. Vasárnap viszont délután 3kor ismét ott voltunk, mert az ABBA The Show világturnéjának brazil állomása is a Virada Cultural volt. Ez az ABBA hivatalos tribute zenekara és showja, Magyarországon is voltak már 2009-ben kétszer az Arénában teltház előtt, illetve 2010. február 13-án és 14-én az Arénában és Debrecenben a Főnixben. Mi kicsit féltünk tőle, mert ugye az énekesek nem az eredetiek és az ABBA elég karakteres és híres zenekar ahhoz, hogy ez nagyon sokat számítson, de iszonyatosan jó volt. Rengetegen voltak és bár a brazilok nagy része nem nagyon tudta a szöveget (ugye nem beszélnek angolul...svédül meg még annyira sem :D) és ez kisebb nehézséget meg beégést okozott az énekeltetős részeknél, de azért nagyon jó volt a hangulat. Itt volt az a szaxofonos és dobos is, akik még az eredeti ABBA-ban játszottak.

Utána még megpróbálkoztam egy balett előadással, de a felpörgött ABBA hangulat után Csajkovszkij kicsit (túl:) komoly volt, szóval eljöttem haza és megfőztem életem első csirkepaprikását nokedlivel és uborkasalátával. Nagyon jól sikerült, és a lakótársaimnak is nagyon ízlett! :)

Itt van egy kis ízelítő az ABBA The Show-ból:
A minősége elég rossz, de jó kis válogatás és még mi is rajta vagyunk :) A második számnál (I do, I do, I do) két ember keze látszik pár sorral előrébb a levegőben. Ők Cristian (Kolumbia) és Lívi (Magyarország :), mi pedig mellettük, kevésbé kalimpálva :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése