2010. március 2., kedd

Amit São Pauloról tudni kell - 1. Biztonság

Úgy gondoltam, érdemes lenne egy ilyen kis sorozatot elindítani, mert rengeteg olyan dolog van itt, ami teljesen más, mint otthon. Olyan alapvető dolgokról fogok írni, mint pl. tömegközlekedés, ételek, éjszakai élet vagy a biztonság. Azért kezdem az utóbbival, mert mindenkinek ez okozza talán a legnagyobb aggodalmat mielőtt Brazíliába jön, és persze akkor is, mikor már itt van! :)

Szerencsére nekem eddig semmilyen rossz tapasztalatom nem volt (lekopogtam jobb kézzel alulról fán, ahogy kell :), de tény, hogy vigyázni kell és sokkal óvatosabbnak kell lenni, mint Európában. Nem érdemes sok készpénzt magadnál tartani, mivel arra felfigyelnek és akkor előbb-utóbb el is veszik :) Mindenhol lehet bankkártyával fizetni, szóval semmi értelme százezrekkel rohangálni. Ugyanez érvényes a drága vagy drágának kinéző ékszerekre, órákra, mobiltelefonra, márkás ruhára, cipőre. Felesleges kihívni magad ellen a sorsot, pláne éjszaka. Ha valaki egyedül van, érdemesebb taxit fogni, mint sétálni és találkozni egy csapat mezítlábas kölyökkel az utcán (komolyan olyanok, mint az Istenek városában, csak nincs náluk fegyver...vagy legalábbis én nem láttam :). De alapvetően egyáltalán nem tűnik olyan vészesnek a város, mint amennyi rosszat hallani lehet róla.

Itt São Paulo belvárosában minden nagyobb épületnél (leginkább a jobb negyedekben) van portás, és sok helyen "zsiliprendszerrel" engednek csak be. Ez kb olyan, mint otthon a börtönökben. Beengednek egy ajtón, ami után meg kell állnod. Becsukják mögötted az ajtót, majd csak ezt követően nyitják ki a következőt, amin keresztül tulajdonképpen bejutsz az épület udvarába. Majdnem mindenhol van szögesdrót is, tehát pl Renatoéknál mikor feküdtünk a medence mellett, konkrétan úgy éreztük magunkat, mint egy luxusbörtönben a minket körülvevő rohadt magas fal és a szögesdrót miatt :D. De a legviccesebb az, ahogy a kocsival be tudsz állni a garázsba (ez nem tudom, mennyi helyen van így, de Renatoéknál ez volt az egyik dolog, amin nagyon meglepődtem). Ott is ugyanez a zsiliprendszer van, viszont mielőtt beengednek, már az első ajtó előtt odajön a biztonságiőr és a kocsin lévő kis chip segítségével regisztrálja, hogy megérkeztél. Közben elkezd veled beszélgetni mindenféléről (foci, időjárás, stb.) és van egy jelszó, amit bele kell foglalnod a válaszodba. Ő ebből tudja, hogy nincs semmi probléma, senki nem bújt el a kocsidban, illetve ha ül melletted valaki, azt Te valóban akarod, hogy bemenjen az épületbe veled. Kb úgy éreztem magam, mint a filmekben :D

Biztonsági szempontból a másik érdekes dolog a bank. Oda csak úgy lehet bemenni, hogy az értékeidet (telefon, kulcs, stb.) berakod egy kis dobozba, majd bemész az ajtón és bent kiveszed a dobozból. Ha mégis benne felejted pl a telefonod a zsebedben, akkor ezt a szenzor érzékeli és blokkolja a forgóajtót, miközben egy hang a fejed felett közli, hogy pakold ki az értékeidet. Mindenhol fegyveres őrök vannak (kezük szigorúan a fegyveren), a legtöbb helyen még a bank külső részén, a pénzautomatáknál is. A pénzszállítás úgy néz ki, mint otthon egy nagyobb kommandós akció. Mikor először láttam, nem is értettem, mi történik. Konkrétan osonnak a fal mellett fedezve egymást, ha az utcán kell vinniük a pénzt a pénzszállító autóhoz. Elképesztő! :)

Hát ennyi lett volna a biztonsági kalauz röviden. Még ezer dolog van, amiről ezzel kapcsolatban lehetne írni, de megpróbáltam összeszedni a legérdekesebbeket. Még nem tudom, mit választok következő témának, de ha valami különösen érdekel, akkor írjátok le nyugodtan kommentben. Könnyebb írni valamiről, amiről tudom, hogy valakit nagyon érdekel! ;)

1 megjegyzés:

  1. Drága Erikám! :)

    Én az éjszakai életről és a brazil pasikról szeretnék olvasni! :)

    Pussz:
    Csilla

    VálaszTörlés